Pasaport Randevu Nasıl Alınır? E-Pasaport Nedir?
Yurtdışına çıkmak isteyen kişilerin mutlaka pasaport işlemlerini tamamlaması gerekir. Eski günlerde pasaport almak oldukça uzun bir süreci kapsıyordu. Günlerce pasaport için uğraş gösteren vatandaşlar bu durumdan yakınır bir vaziyete gelmişti. Şimdilerde ise gelişen teknolojinin imkanlarıyla birlikte, pasaport alma derdide kaybolmuş durumdadır. Zira artık e-pasaport sistemi sayesinde insanlar pasaportlarını beklemeden hızlı bir şekilde alabilecekler.
Contents
E-Pasaport Nedir?
E-Pasaport: pasaport numarası, isim, soyisim, doğum tarihi, uyruk, kimlik no, düzenleme ve geçerlilik tarihi, fotoğraf ve parmak izi gibi pek çok veriyi içinde bulunduran çipli pasaportlara verilen isimdir. İleri düzeyde bir güvenliğe sahip olan bu pasaportlar, sahip olduğu teknoloji sayesinde makinelerde hızlı bir şekilde okutulabilir. İçerdiği yonga pasaportun kimlik sayfasının içinde yer alır. Yonga sistemi sayesinde, pasaportta sahtecilik gibi durumların önüne geçilmiş durumdadır.
Pasaport Başvuru Nasıl Yapılır?
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından vatandaşlara yönelik daha kolay bir sistem olarak ortaya çıkarılmış olan e-pasaport randevu gerektiren bir hizmettir. Bu şekilde online olarak randevularını alan kişiler pasaport işlemlerini başlatabilirler. Bunun için yapmaları gereken şey epasaport.egm.gov.tr adresini ziyaret ederek randevu işlemlerini tamamlamaktır. Bu siteyi ziyaret eden kişilerin pasaport randevu için öncelikle sağ üst köşede yer alan başvur yazısına tıklamaları gerekir. Bu alana tıkladıktan hemen sonra karşınıza çıkacak olan ‘’yeni başvuru yapmak istiyorum’’ alanını seçmeniz gerekir.
Bu adımdan sonra sizden istenen bilgiler ise T.C kimlik numarası, pasaport bilgileri, randevu bilgileri, kişisel bilgiler ve e-posta adresi olacaktır. Bütün bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurduğunuza emin olduktan sonra onay yazısına tıklayarak, başvuru işlemlerini tamamlayabilirsiniz. İlk aşamayı tamamladıktan sonra, bir sonraki adımda yapmanız gereken şey pasaport belgeleri için hazırlığı başlatmaktır. Belgeleri hazırladıktan sonra randevu merkezleri üzerinden başvurunuzu çok rahat bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Pasaport İçin Gerekli Evraklar
Online olarak başvuruyu tamamladıktan sonra gerekli belgelerle birlikte işlemlerin son aşamasına geçebilirsiniz. Bunun için randevu merkezine gelirken yanınızda mutlaka bulundurmanız gereken belgeler ise şu şekildedir:
- Nüfus cüzdanının aslı
- 2 biyometrik resim
- Pasaport harç bedelinin yatırıldığına dair dekontun aslı
- Eğer varsa daha önceki pasaportların aslı
- Cüzdan bedelinin ödendiğine dair dekontun aslı
Pasaport Ücretleri
Dönemlere bağlı olarak pasaport harçlarının şekillendiğini belirtmek gerekir. Günümüzde pasaportlar için belirlenmiş olan masraflar bu şekildedir. Buna göre;
- 6 aylık bir pasaport için 120 TL
- 1 yıllık pasaport için 175 TL
- 2 yıllık pasaport için 286 TL
- 3 yıllık pasaport için 500 TL
- 10 yıllık pasaport için 667 TL
Harç ücretlerinin alınması mümkün olacaktır. Öte yandan bu miktarların yanında defter fiyatı masrafınında çıkacağını belirtmek gerekir. Defter fiyatı ise her pasaport türü için 94 TL olarak belirtilmiş durumdadır. Yani 6 aylık bir pasaport için 120 TL+94 TL olarak toplamda 214 TL’lik bir masrafın ödenmesi gerekecektir.
Pasaport Nereden Alınır?
Pasaport nasıl çıkarılır soruları vatandaşlar arasında en çok dile getirilen sorulardan biridir. Ülkemizdeki pasaport çıkartma işlemleri öncelikle online randevu sistemi üzerinden yapılır. Emniyet müdürlüğü pasaport randevu sistemi üzerinden başvurunuzu yaptığınızda işlemin ilk adımını yapmış olacaksınız.
Bu adımdan sonra pasaport geçerlilik süresi konusuna karar vermeniz gerekir. En az 6 ay olmak üzere, 10 yıla kadar geçerli olacak pasaport türleri vardır. Pasaport yılına karar verdikten sonra harç ve bedellerin ödenmesi gerekir. Harç ve bedel ödemelerinin dekontunu aldığınızıda dikkat etmelisiniz. Ödeme işlemleri bittikten sonra, yukarıda belirtilen pasaport için gerekli evrakları hazırlamanız gerekir. Bu evrakları hazırladıktan hemen sonra online başvuru ile aldığınız randevu tarihi ve saatine göre Emniyet Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunabilirsiniz. Eğer daha önceki dönemlerde parmak izinizin örneği alınmamışsa, aynı zamanda bu randevu sırasında parmak izi taramasıda yapılmış olacaktır. Bu işlemleri tamamladıktan sonra, belirtmiş olduğunuz adrese pasaportunuz PTT aracılığıyla gönderilmiş olacaktır.
Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?
Yeşil pasaport devletin bünyesinde memur olarak görev almakta olan kişilere verilen pasaportun adıdır. Kadro derecesi 1,2 veya 3 olan devlet memurlarının yeşil pasaport alabilmesi mümkün olur. Diğer memurların bu imkandan yararlanması söz konusu olmayacaktır.
Yeşil pasaport başvuru yapıldıktan sonra, yalnızca bu bölümde görev alan devlet memurları için alınabilecek şeyler arasındadır. Özellikle yeşil pasaport şartları kişilerde tam olarak bulunuyorsa, bu imkandan yararlanılabilir. Gerekli evraklar ise bu şekilde sıralanır:
- Nufüs cüzdanının aslı
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Eğer varsa daha önceki pasaportların aslı
- Pasaport defter bedelinin ödendiğini bildiren dekont
- 18 yaşından küçük olan veya engelli olan kişiler için muvafakatname
- Yeşil pasaport talep formu
Bu belgelere sahip olan kişilerin illerde bulunan pasaport şube müdürlüklerine başvurarak kayıtlarını tamamlamaları gerekir. İstanbul ilinde yer alan 40 adet pasaport şube müdürlüğü vardır. Diğer illerde yaşayan kişilerin kendi illerinde var olan pasaport şube müdürlüğü üzerinden başvuru işlemlerini tamamlaması yeterli olacaktır.
Pasaport Yenileme Nasıl Yapılır?
Pasaport yenileme işlemleri için ilk olarak Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden gerekli işlemleri başlatmak gerekir. Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden var olan pasaportunuzun yenilenmesi için başvuruda bulunabilirsiniz. E-pasaport online randevu sistemi sayesinde, kolay ve hızlı bir şekilde pasaport yenileme için başvuruda bulunmanız mümkün olacaktır. Eski dönemlerde var olduğu gibi, uzun bir süre pasaport yenileme işlemleri için zaman kaybetmeye artık gerek yoktur.
Pasaport Randevu Nasıl İptal Edilir?
Pasaport randevusunu iptal edebilmek için öncelikle 30 günlük süreç içinde 3 kere iptal hakkınızın olduğunu belirtmek gerekiyor. Herhangi bir aksamadan dolayı işlemden vazgeçtiyseniz ve pasaport randevu iptali yapmak istiyorsanız, ilk olarak yapmanız gereken şey epasaport.egm.gov.tr adresine giriş yapmaktır. Daha sonra pasaport başvuru takip kısmına T.C kimlik numaranızı ve referans numarasını girerek iptal işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Referans numarası ilk başvurunuz sırasında e-posta adresinize gönderilmiş olan bir numaradır.
Sosyal medya hesaplarımızı da takip etmeyi unutmayın. Duyurulardan ilk siz haberdar olun!