Özgeçmiş Hazırlamanın Püf Noktaları Nelerdir?
Özgeçmiş hazırlamanın püf noktaları konulu bu yazımızda özgeçmiş hazırlamaya dair ince ayrıntıları sunmaya çalıştık.İş arama süreci, herkesin hayatındaki önemli kritik noktalardan biridir. Bu sürecin doğru analiz edilip, gerekli şekilde tamamlanması iş bulma ve işe adapte olma sürecini kolaylaştırmaktadır.
İyi hazırlanmış bir özgeçmiş sizin iş görüşmesine çağrılmanızda en etkili nedenlerden birisi. Özellikle günümüzde, iş başvurularının, yüz yüze iletişim ile değil de, internet ortamından yapıldığını düşündüğünüzde, etkili CV hazırlamanın ne kadar önemli olduğunu görmekteyiz.
Contents
CV Hazırlamanın Püf Noktaları
1.Başvurduğunuz pozisyona ve şirkete göre özgeçmişinizi şekillendirin!
Birçok kişi aynı özgeçmiş bilgileri ile farklı iş pozisyonlarına başvurmaktadır. Bunun yerine, başvuruda bulunduğunuz işe ve şirkete özel bir cv hazırlanması fark edilmeniz açısından önemlidir.
2.Ne iş olursa yaparım düşüncesinden kurtulun!
Şirketler, personel alırken artık son derece titiz ve seçici davranmaktadır. Aradıkları personelin vasıflarını, ilanlarda detaylıca yer vermektedirler. Bu pozisyona başvuran adayların, öncelikle kendileri sorgulamaları, tüm bu niteliklere sahip olup olmadıklarına karar vermeleri ve buna göre başvuruda bulunmaları önemli. Uzmanlığınız olan alanlarla ilgili işlere başvurmanız kabul edilme sürecinizi kolaylaştırır.
3.Özgeçmişinizde destan yazmayın!
Herkesin vakti değerli. İnsan kaynaklarına gelen başvuruların sayısı düşünüldüğünde, her başvuru için ayırdıkları zamanında çok kısa olduğunu görmekteyiz. Uzun ve gereksiz bilgilerin yer aldığı özgeçmişlerin başarı şansı düşüktür. Özgeçmişiniz 2 sayfadan fazla uzun olmamalı.
4.Fotoğraf eklemek önemli!
Fotoğrafsız bir özgeçmiş ile başvuran bir adayın işe kabul edilme ihtimali yok denecek kadar azdır. Fotoğraf eklenmediğinde, başvunuzu inceleyen kişi, işi ciddiye almadığınızı, özensiz bir kişi olduğunuzu düşünecektir.Fotoğraflı Özgeçmiş Örneklerini Buradan İnceleyebilirsiniz
5.Sağlam referanslarınız olsun!
Özgeçmişinize eklediğiniz referanslarınızın işe alım sürecinde önemli artıları vardır. Özgeçmiş profilinizde sunduğunuz bilgilerin doğrulanması ve size güven duyulması açısından önemlidir.
6.Klişelikten kurtulun!
Herkesin kullandığı cümleleri kullanmayın. Farklı olduğunuzu hissettiren ifadelerle, dikkatleri çekerek rakiplerinizin arasından sıyrılın. “Şirketinizin aradığı tüm özelliklere sahibim” ya da “ Şirketinize değer katabilirim” gibi artık klişe olmuş söylemleri terk edin.
7.Maaş beklentiniz kısmını boş geçmeyin!
Net bir rakam vermek yerine belirli bir fiyat aralığında maaş beklentiniz olduğunu belirtin. Bu ne istediğinizi bildiğiniz anlamında yorumlanacaktır.
8.Hedeflerinizden bahsedin!
Şirketler açısından kariyer hedefi olan, hırslı adayların işe alınması, önemle üzerinden durdukları bir konudur. Bu yüzden gelecek planlarınızı ve kariyer hedeflerinizi, çalışacağınız şirketin özellikleri ile senkronize edecek şekilde ifade edin.
9.Tecrübesiz adaylar neler yapmalı?
Yeni mezun ve herhangi bir iş deneyimi olmayan adaylar, staj eğitimi geçmişlerinden bahsedebilir, bu stajın onları nasıl geliştirdiğinden ve iş hayatını tanımalarını sağladığından bahsederek artı puan kazanabilirler. Gönüllü çalıştığınız dernek ve yardım kuruluşlarından bahsedebilirsiniz. Ya da kendinizi geliştirmek amaçlı gittiğiniz eğitim ve kursları yazarak bu kısmın boş görünmesinden doğacak sıkıntıları ortadan kaldırabilirsiniz.Yeni Mezun İş İlanlarına Buradan Ulaşabilrsiniz!
Sonuç olarak, doğru bir şekilde hazırlanmış bir özgeçmiş, başarı merdivenlerini çıkmanız için ilk basamaktır. Standart şekilde, özen göstermeden hazırlanmış bir özgeçmiş ile işe başvurmaktan uzak durun. Farkınızı fark ettirin! Özgeçmiş Hazırlamanın Püf Noktaları yazısıyla ilgili aklınıza takılan her türlü soruyu yorum alanını kullanarak sorabilirsiniz.